Denuncien en el Parlament Europeu els impactes socioeconòmics dels transgènics a Espanya

Un informe d’Amics de la Terra, COAG, Ecologistes en Acció, Greenpeace i CECU assenyala casos concrets d’agricultors ecològics contaminats per OMG i desvela unes pèrdues de fins 26.000 euros/campanya

Aquest matí, representants d’Amics de la Terra, Greenpeace, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) i la Coordinadora Europea Vía Campesina han presentat en el Parlament Europeu un informe sobre els impactes socioeconòmics dels transgènics a Espanya. Actualment es discuteix a nivell europeu l’avaluació d’aquests impactes abans d’aprovar un cultiu transgènic. Espanya és l’únic país de la Unió Europea (UE) que cultiva transgènics a gran escala, i la desastrosa situació de contaminació generalitzada i l’absoluta falta de transparència i control han de ser considerades a l’hora de valorar el cultiu de transgènics a Europa.

El Consell de Ministres de Medi Ambient de la UE va aprovar al desembre de 2008 tenir en compte els impactes socioeconòmics a l’hora d’avaluar l’aprovació d’un cultiu transgènic. Actualment, després de consultes als estats membres sobre la seua experiència en el tema, està en discussió a Brussel·les i hi haurà una proposta al juny. El Govern Espanyol aporta una visió completament distorsionada de la realitat sobre aquests impactes. Per exemple, negant en públic, encara que reconeixent-los en privat, els casos de contaminació per transgènics. Per això, les organitzacions han preparat un document complet amb totes les referències disponibles sobre l’autèntica situació a l’Estat espanyol; denuncien també l’enorme dificultat i l’obscurantisme existent per a obtenir dades sobre aquests impactes.

Algunes de les característiques que defineixen l’experiència del cultiu de transgènics a Espanya en aquest àmbit són: La pèrdua del mercat de panís ecològic per contaminació transgènica, que suposa la desaparició del sector del panís ecològic i una enorme dificultat de produir fins i tota panís convencional en determinades zones. Danys a iniciatives socials, al desenvolupament rural i a d’altres sectors, com ara el sector de la producció i compra de cereals de cultiu ecològic, la transformació en farines i l’elaboració de productes de forn. La pèrdua de mercat de gluten de panís convencional per contaminació per transgènics i venda a menor preu per a pinsos animals. La pèrdua de pinsos ecològics en estar contaminats per transgènics i el cost de reemplaçar-los per pinsos no contaminats. n La pujada de preus dels pinsos ecològics per a ramaderia ecològica a causa tant del sobrecost d’adquirir panís ecològic no contaminat com de la pujada del preu d’elements alternatius. L’alt cost de les anàlisis per assegurar la no presència de transgènics, que assumeixen els agricultors que no els cultiven. La contaminació de les llavors no transgèniques. La contaminació generalitzada per transgènics dels aliments a la venda en supermercats que contenen soja o panís, incloent-hi llets infantils, farinetes o galetes. La impossibilitat d’establir assegurances agràries que cobrisquen els danys produïts pels transgènics. Enfront de la situació que es viu amb els transgènics, la societat espanyola es mobilitzarà durant el mes d’abril i s’ha convocat una manifestació estatal el pròxim 17 d’abril a Madrid contra la política del ministeri del Medi Ambient, Rural i Marí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.