Protesta d’Ecologistes en Acció a Alacant contra la instal·lació d’un cementeri nuclear a Zarra

Hui un grup de membres d’Ecologistes en Acció del País Valencià han realitzat un acte de protesta contra la instal·lació a Zarra (València) del Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears, en la Subdelegació del Govern (Àrea d’Indústria i Energia) en l’avinguda Federico Soto d’Alacant, on s’ha presentat un escrit

 

Comunicat:   És molt possible que el Ministeri d’Indústria trie en dates pròximes la localitat valenciana de Zarra (en la comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents) per a instal·lar un cementeri nuclear (un MTC, Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears, segons el seu argot eufemístic).

L’emmagatzemament de més de 7.000 tones de residus altament radioactius en la Vall d’Aiora suposaria una condemna definitiva per a aquesta comarca, que ja pateix l’amenaça de la central nuclear de Cofrents, però amb l’agreujant que aquesta tancarà en uns anys, mentre que el cementeri de residus radioactius prolongaria la seua presència durant un mínim de 60 anys.

Estem parlant de milers de tones de les substàncies més tòxiques que existeixen, i que ho continuaran sent durant centenars de milers d’anys. Si pensem que la nostra civilització només té uns deu mil anys, és senzillament impossible garantir que aquests residus estiguen aïllats de la biosfera durant aquest enorme període de temps, tenint en compte el perill de terratrémols o altres catàstrofes naturals, i que són un clar objectiu d’atemptats, sabotatges i robatoris.

Aquests perillosos residus han sigut generats per la indústria nuclear durant dècades a pesar de no tindre cap solució tècnica satisfactòria per a la seua gestió definitiva. Per això, el primer pas abans d’abordar qualsevol destinació per a aquest tipus de residus és deixar de produir-los i fixar un calendari per al tancament de totes les centrals nuclears espanyoles.

A més de l’emmagatzemament en si, seria especialment perillós el transport, que recorreria centenars de quilòmetres des dels emplaçaments de les centrals nuclears que actualment els emmagatzemen, i de milers de quilòmetres per a una part d’aquests residus que haurien de tornar de Gran Bretanya i França, on estan de forma provisional. Aquest transport suposaria desenes de trens i centenars de camions de gran tonatge que passarien per zones densament poblades i, en particular quasi la mitat d’aquests transports anirien pel corredor mediterrani, incloses les ciutats de València i Castelló.

D’altra banda, el cementeri nuclear també porta associat un centre tecnològic i d’investigació que inclou un reactor nuclear, amb el perill afegit que açò suposa.

És especialment escandalosa la manera en què s’ha aprovat la candidatura del municipi de Zarra, mitjançant una moció urgent, sense avís previ i furtant el debat als habitants d’aqueix municipi i la seua comarca sobre una decisió que pot condicionar el seu futur i el de les pròximes generacions.

Tampoc fomenta precisament la confiança en aquest procés el fet que l’alcalde que ha impulsat aquesta decisió, així com membres de la seua família i equip de govern, estiguen imputats per delictes relacionats amb l’urbanisme i estafa en relació a actuacions realitzades des del seu càrrec en la legislatura passada, per la qual cosa van ser expulsats del partit a què pertanyien.

El procés pel qual el Ministeri d’Indústria ha atorgat la màxima puntuació a Zarra enfront de la resta de municipis candidats tampoc ha sigut molt transparent i està infestat d’errors, com ara considerar que els terrenys triats tenen una disponibilitat immediata i una qualificació de sòl industrial, a pesar que els tribunals van anul·lar el Pla Parcial que va reclassificar els terrenys. Tampoc considera que s’han de construir els accessos per carretera i les circumval·lacions de les principals poblacions a fi d’evitar que aquests perillosos residus transiten pel centre dels seus nuclis urbans, i que els accessos a la parcel·la són per carreteres diferents de les que es van projectar en el Pla Parcial.

– aturem ja la producció de residus nuclears

– prou d’imposicions i de falta de transparència

– no al cementeri nuclear a Zarra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.