Diverses accions contra els transgènics a l’Estat Espanyol

Avui, divendres 15 d’abril en el marc de la III Setmana Estatal de Lluita Contra els Transgènics, grups d’afinitat antitransgènics, de forma coordinada, han portat a terme desenes d’accions enfront de les seus provincials del govern central per a protestar per la política protransgènica i exigir la immediata prohibició del cultiu, la importació i l’experimentació a cel obert amb transgènics.

En Alacant, un grup de persones ha desplegat una pancarta sobre la façana de l’edifici en la qual es podia llegir: “Transgènics prohibició ja!” i han abocat a l’entrada sacs de panís transgènic. L’acció s’ha realitzat sense cap incident.

6 persones s’han encadenat en les reixes de la seu de la Delegació del Govern Central a Barcelona fins que un destacament dels Mossos d’Esquadra ha procedit a tallar les cadenes. Una quarentena de persones s’han concentrat en l’acció de protesta donant total suport i solidaritat a les encadenades i exigint la Prohibició dels transgènics. Les persones encadenades han sigut identificades i deixades en llibertat.

FOTOS (Alacant i Barcelona).

En la ciutat de Càceres, desenes de persones equipades amb mascaretes, han acudit a la Subdelegació del Govern i han llançat en la seua porta més de mitja tona de panís transgènic alhora que desplegaven pancartes amb els missatges “¡Peligro transgénicos!”, “Defendamos la Soberanía Alimentaria de los pueblos”y“No a los transgénicos. No sembremos servidumbre”.

En Sevilla, un grup d’afinitat abillat amb disfresses, pancartes i pamflets informatius, s’ha concentrat aquest matí en la seu de la Delegació del Govern d’Andalusia, en protesta per la política pro-transgènica del Govern Espanyol.

Des de fa més d’una dècada el Govern d’Espanya ha defensat pràcticament en solitari el cultiu de transgènics en la UE, i és l’únic país que ha tolerat el seu cultiu a gran escala. Les grans potències agrícoles europees, com França i Alemanya, al costat d’altres set països europeus han prohibit ja el seu cultiu dins de les seues fronteres a causa dels impactes socials i ambientals dels cultius transgènics, la impossibilitat de coexistència entre una agricultura transgènica i una agricultura convencional o ecològica, i pels seus efectes per a la salut. Segons dades del propi ministeri, es conreen en el nostre país entorn de 60.000 hectàrees de panís modificat genèticament. A més, l’Estat Espanyol va acollir en 2010 el 42% dels experiments amb transgènics a l’aire lliure de la UE.

El Govern fa recaure la responsabilitat de les seues decisions en la Comissió Nacional de Bioseguretat, un òrgan en el qual només hi ha 7 representants científics (d’un total de 46 membres), la majoria d’ells públicament defensors dels transgènics, amb relacions molt properes a la indústria de les llavors modificades, a les seues fundacions i lobbies. El màxim exponent d’aquesta freqüent connivència el trobem en el propi Ministeri de Ciència i Innovació, la titular de la qual, Cristina Garmendia, va ser president de ASEBIO (Associació Espanyola de Bioempreses) un dels principals lobbies protransgènics en l’Estat Espanyol finançat per Monsanto.

El govern espanyol manté aquesta situació a pesar del clar rebuig i la preocupació de la ciutadania enfront del cultiu i el consum de transgènics. Segons l’última enquesta publicada per la UE, el rebuig de la ciutadania als transgènics segueix augmentant. A nivell europeu, el 61% dels europeus rebutja els transgènics. En l’Estat espanyol, el 53% de la població s’oposa a introduir gens d’altres espècies en els aliments mentre que tan sols el 27% es mostra d’acord.

Des que es van introduir els transgènics a Europa, en l’Estat espanyol la societat civil s’ha anat organitzant en plataformes i grups antitransgènics en tots els territoris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.