Fukushima es fon‏

El Govern nipó reconeix la fusió parcial del reactor 2. Tepco no sap com resoldre la crisi. Demanen suport d’EDF i Areva. Nivells de radiació 100 mil vegades per damunt dels límits. Un estudi de Greenpeace classifica l’accident al mateix nivell que el de Txernòbil. Informe de Tanquem les Nuclears.

ACTUALITZAT A LES 09:45 H DEL 28 DE MARÇ DE 2011Dilluns 28 de març. Actualització de les 09:45 h

El Govern nipó ha reconegut aquest dilluns que els alts nivells de radiació detectats a les aigües de la planta nuclear de Fukushima Dai-ichi són l’efecte de la fusió parcial de les barres de combustible després del terratrèmol i del tsunami de l’11 de març.

“La radiació sembla haver vingut de les barres de combustible parcialment foses que han estat en contacte amb les aigües que s’utilitzen per refredar el reactor”, ha dit el secretari del Gabinet en Cap Yukio Edano en una roda de premsa. “El vapor es podria haver condensat (…) transportant aigua a través del contenidor de contenció”.

“Malauradament no tenim un calendari concret en aquest moment que ens permeti dir quants mesos o anys ens durà aturar la crisi”, ha dit el vicepresident de Tepco, Sakae Muto en l’última reunió d’actualització d’estat de l’empresa.

Mentrestant, la radiació a l’entorn de la planta no para de pujar. Aquest diumenge una lectura mostrava nivells de contaminació 100.000 vegades superiors a la normal a les aigües del reactor número 2.

L’operador de la planta, TEPCO, ha demanat “suport” dels grups industrials públics francesos per fer front a l’accident, segons que ha dit el dilluns el ministre d’Indústria francès Eric Besson, perquè la situació és “crítica”. “TEPCO, per primera vegada, me n’alegro (…), ha demanat el suport de les empreses franceses concernides, EDF, Areva i el CEA (Comissariat de l’Energia Atòmica). Es una bona notícia que ho facin”, ha dit el ministre a RTL. Interrogat per l’AFP, ni la FED ni Areva no han estat capaces de precisar immediatament la naturalesa exacta d’aquest suport, que el ministre tampoc no ha detallat.

Un índex de iode radioactiu 1.150 vegades per damunt del límit establert s’ha mesurat en l’aigua de mar recollida a trenta metres dels reactors 5 i 6 segons l’Agència de Seguretat Nuclear japonesa (NISA). Fins ara, les proves realitzades per TEPCO es feien al sud de la central de Fukushima 1, a la sortida de les unitats 1 a 4, les més danyades, on diumenge les taxes de iode 131 es trobaven en un nivell gairebé 2.000 vegades més gran del normal.

Les unitats 5 i 6, que estaven aturades per un servei de manteniment en el moment del terratrèmol i el tsunami de l’11 de març, no han patit danys importants i el sistema de refrigeració s’ha tornat a connectar a la xarxa elèctrica. Estan construïts a la part nord de la planta, al voltant d’1,5 km dels quatre primers reactors.

Segons TEPCO i NISA, la radioactivitat alliberada al mar es dilueix amb les marees i el risc per a algues i animals marins no és important. El iode radioactiu es redueix a la meitat cada vuit dies.

L’anunci erroni per part de Tepco d’un nivell de radioactivitat “deu milions de vegades superior” que el normal en l’aigua de la planta de Fukushima nuclear és “inacceptable”, segons que ha dit aquest dilluns el portaveu el govern japonès. “Fins i tot si la fatiga dels qui treballen en el lloc pot ajudar a explicar [ l’error], sabent que la vigilància de la radioactivitat és una condició important per a la seguretat, aquest tipus d’error és absolutament inacceptable”, ha dit Yukio Edan, portaveu del govern. “El govern ha ordenat a Tepco que no hi torni”, ha afegit.

[Vegeu les dades de la contaminació a l’aigua del mar.]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.