“Tots som iguals davant la llei, però no davant els encarregats d’aplicar-la.”

El passat mes de Novembre, El Consell de Ministres va indultar al vicepresident i conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz.

El passat mes de Novembre, El Consell de Ministres va indultar al vicepresident i conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz. La concessió commuta la pena d’arrest major i la suspensió de l’exercici professional per una multa de 144.000 euros. A més Sáez també va recórrer al Constitucional amb la finalitat de sortir del registre de penats i poder continuar amb la seva activitat, ja que el Banc d’Espanya exigeix el requisit d’honorabilitat per a ser banquer. Tenint en compte que Sáenz cobra a l’any nou milions d’euros, creiem que no tindrà cap dificultat per a pagar el deute ni trigarà molt a aconseguir l’anul·lació dels antecedents.

També recentment van ser indultats Guillermo d’Aubarede Paya i Fernando Pérez López, els dos principals directius de Azucarera Ebro que van ser condemnats en 2005 per un frau a la UE que va ascendir a 27 milions deuros. Delicte pel qual van ser sentenciats amb penes de presó de nou anys i sis mesos. En el reial decret de 18 de novembre pel qual s’indulta a Pérez López i a d’Aubarede Paya el Ministeri de Justícia assenyala que commuta totes les penes privatives de llibertat “per altra única de dos anys de presó” i commuta les multes, que superaven els 10 milions d’euros, per una única de 79.000 euros. Com veiem els dos casos són molt similars. Segurament cap d’aquests personatges arribaran a trepitjar una presó i tampoc cap d’ells tindrà dificultats per a pagar tan irrisoria multa comparada amb els seus ingressos, a més seguiran sent respectats per l’opinió pública i gaudiran dels seus privilegis com si gens d’això hagués passat.

Encara que també Miguel Muntis Neiro ha estat indultat, el seu cas no se sembla en absolut a aquests dos anteriors: El pres més antic d’Espanya, mai va robar les enormes quantitats de diners que van robar aquests altres. Els seus delictes van ser cosa de riure comparats amb els anteriors i induïts per la necessitat de sobreviure en un món hostil en el qual no li va ser fàcil sobreviure. Encara així Miguel va passar 32 anys pres, i la seva data de sortida era per al 2021. Davant la seva greu situació física, els familiars de Montes Neiro van sol·licitar el seu indult al Ministeri de Justícia al·legant motius de salut, encara que segons fonts penitenciàries no pateix patologies importants, ja que l’hepatitis C que sofreix és una malaltia crònica que es dóna en un de cada quatre reclusos. Encara que des de fa temps, diversos grups polítics, entre ells PP i EU donaven suport a l’indult, ha estat en l’últim Consell de Ministres del Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero quan se li ha concedit un indult parcial, pel que la seva posada en llibertat encara depèn de la liquidació de condemnes que facin l’Audiència Provincial de Granada i IIPP. A Miguel se li ha denegat l’indult total pels deu anys i se li concedeix un indult de la pena de quatre anys i mig pel delicte de temptativa de robatori amb la condició que no torni a cometre cap delicte en el termini de quatre anys. També ha estat indultat de la pena de multa que li va ser imposada per una falta de respecte, amb la condició que no torni a delinquir en el termini de dos anys. Però no se li ha concedit l’indult per altres dos delictes, també de petits robatoris mentre estava escapolit que té encara pendent. A més abans que li arribi l’indult ha estat condemnat a sis mesos més de presó per l’última fugida efectuada amb motiu de la mort de la seva mare.

A pesar del gran suport que la campanya a favor de la seva excarcelació ha rebut, i a pesar d’haver rebut l’indult, Miguel encara està pres, està malalt i està fart que els tribunals li prenguin el pèl i el tinguen 32 tanys ancat pel delicte de ser pobre. Aquestes són algunes de les diferències que la llei fa entre rics i npobres, entre poderosos i marginats. Per això sabem i proclamem que llei i justícia són dues coses molt diferents.

LLIBERTAT PER A MIGUEL MONTES NEIRO!!
AVALL ELS MURS DE LES PRESONS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.